Najsnažniji V8 Mercedes ikad : AMG GT Black Series ima 730 KS

Ovaj impresivni sportski automobil puca od snage, ima ogroman stražnji spojler i nevjerojatno sofisticiranu aerodinamiku što ga čini jednim od najpoželjnijih superautomobila današnjice

Mercedes servis, tuning vozila

Novi Mercedes AMG GT Black Series opremljen je najsnažnijim AMG V8 serijskim motorom ikada. Black Series sa četverolitarskim biturbo motorom snage 730 KS predstavlja ogroman skok u odnosu na dosadašnji top model AMG GT R koji imao 585 KS.

Osim snagom, AMG GT Black Series impresionira i drugim karakteristikama, a najzanimljiviji je podatak da se snaga prenosi samo na stražnje kotače, što je zaista rijetkost među ovako snažnim superautomobilima koji su uglavnom s pogonom na sve kotače. Ta činjenica mogla bi novi Mercedes pretvoriti i u ultimativni drifterski stroj iako ga je Mercedes više namijenio da besprijekorno prolazi kroz zavoje bez proklizavanja.

Mercedes servis, tuning vozila

Motor osim 730 KS razvija i 800 Nm, a sve to je dovoljno da ubrzanje do 100 km/h traje samo 3,2 sekunde. Do 200 km/h automobil stiže za manje od devet sekundi, a maksimalna brzina iznosi 325 km/h. No nije sve u ubrzanjima, Black Series je stvoren da bude iznimno brz u zavojima, odnosno na trkaćoj stazi. Pritom mu pomaže sofisticirana aerodinamika. Auto je prepun aerodinamičkih dodataka i krilaca poput bolida Formule 1. Posebno impresivan je ogroman stražnji spojler s promjenjivom geometrijom. Naime, ovisno o situaciji ili odabranom načinu vožnje dio spojlera se pomiče. Kada je ravniji smanjuje otpor zraka i poboljšava ubrzanje i brzinu, a kada je nagnutiji poboljšava stabilnost u zavojima i kočenje.

Vrhunskim voznim karakteristikama pridonosi i smanjena masa, a i tu se Mercedes poslužio s nekoliko trikova. Radi smanjenja mase krov je u sredini spušten, poklopac prtljažnika je od karbona, a prednje i stražnje staklo su osjetno tanji. masu smanjuju i naplatci od kovanog aluminija, i drugi detalji od aluminija i ugljičnih vlakana. Mnogo zabave u vožnji jamče i podesivi amortizeri, odabir nekoliko načina vožnje, mogućnost gašenja ESP-a i namjestivi AMG Traction Control.

Mercedes servis, tuning vozila

Unutrašnjost je luksuzna kao i u svakom drugom Mercedesu no istodobno je vrlo sportska. Sjedala su školjkasta sportska izrađena od karbona, a sve je puno najkvalitetnije kože. Instrumenti su digitalni, promjera 12,3 inča, a središnji zaslon ima 10,3 inča. O cijenama se Mercedes nije izjasnio no ovaj model bi mogao stajati dosta više od 200.000 eura u Njemačkoj, a kod nas zbog poreza i trošarina možda i oko dva milijuna kuna.

Auto Projekt d.o.o.
Literatura: https://www.24sata.hr/tech/najsnazniji-v8-mercedes-ikad-amg-gt-black-series-ima-730-ks-705892

designPromoprint