Pogledajte kako je Mercedes-Benz A-Klasa prošla na Euro NCAP testovima (VIDEO)

Mercedes-Benz A-Klasa, u svojoj najnovijoj generaciji, prošao je seriju testova sigurnosti Euro NCAP…

Mercedes servis, tuning vozila

Predmet testiranja bio je model Mercedes-Benz A 180d sa petovratnom karoserijom i masom od 1.445 kilograma. Sigurnosna oprema testiranog vozila uključivala je sigurnosne pojaseve sa predzatezačima na svim sjdištima, čeone, bočne i zračne jastuke za glavu, zračni jastuk za koljena, sistem automatskog kočenja, limiter brzine, sistem monitoringa kretanja u saobračajnoj traci i aktivnu “haubu”.

Mercedes servis, tuning vozila

Zaštita odraslih

Prostor za putnike ostao je stabilan. Zaštita vozača i suvozača je dobra i zadovoljavajuća. Pri bočnom udaru, Mercedes-Benz A-Klasa osvojila je maksimalan broj bodova. U slučaju bočnog udarca u stup, sigurnost putnika je na visokom nivou.

Zaštita djece

Pri čeonom sudaru sa 40 procenata površine prednjeg djela, zaštita figure desetogodišnjeg i šestogodišnjeg djeteta bila je dobra, sa izuzetkom leđnog djela mlađeg djeteta, u kojoj oblasti je ocjenjena kao zadovoljavajuća. Pri bočnom sudaru, zaštita obje dječje figure su ocjenjene  kao dobra.

Mercedes servis, tuning vozila

Zaštita pješaka

Aktivna hauba osigurala je dobru zaštitu pješaka, a u nekim područjima kao zadovoljavajuća.

Sistemi asistencije

Mercedes-Benz A-Klasa u svojoj opremi ima i sistem automatskog kočenja u slučaju nužde, koji se u uvjetima brzina tipičnih za gradske, kao i za uvjete autoputa, pokazao veoma dobro. Sistem je uspješno prepoznavao bicikliste i pješake.

Kao što smo očekivali od trokrake zvijezde, Mercedes-Benz A-Klasa je osvojila maksimalnih 5 Euro NCAP zvezdica.

Izvor: http://www.automagazin.rs/vesti/18724/pogledajte-kako-je-mercedes-benz-a-klasa-prosla-na-euro-ncap-testovima-video

Auto Projekt d.o.o.

designPromoprint